+NBNB
Tests
Ni tan Bella Ni Tan Bestia
Com ajudar a un col·lega
T'interessa?
Altres consultes
Fòrum
Familiars i professionals
Entrevistes
Testimonis
Avortament

Què has de saber?

Es tracta d’una interrupció voluntària de l’embaràs, que es pot fer de dues maneres en funció de les setmanes de gestació i de les característiques de la dona.

  • Avortament químic (RU- 486): Consisteix en ingerir una medicació (Mifegyne i prostaglandinas) i es pot fer fins a la setena setmana d’embaràs. Aquestes píndoles es prenen a la clínica i sota supervisió medica.
  • Avortament quirúrgic: Consisteix en fer allò que en termes mèdics es diu legrat/raspat. Es pot fer fins a la dotzena setmana d’embaràs. La intervenció no dura gaire, es fa sota anestèsia local o general, i no requereix hospitalització.
  • Les setmanes de gestació es conten a partir del dia que et va venir la última regla.
  • És millor anar a un centre acreditat.

És legal avortar?

A l’Estat espanyol hi ha la Llei orgànica de 5 de juliol de 1985 que permet interrompre l'embaràs en tres casos:

1. Malformació del fetus

2. Violació de la dona

3. Perill per a la salut física o psíquica de la dona

La majoria de dones solen avortar en base a la perillositat per la seva salut física i psicològica.

Prendre la decisió.

Aquesta és una decisió molt personal, pensa que és quelcom que has de decidir tu sense que ningú et pressioni. És important que ho puguis comentar amb algú en qui confiïs i amb qui no et sentis jutjada.

Has de tenir molt clar que tu ets qui decideix sobre el teu cos. Per molt que la teva parella, amistats i família hi diguin la seva, la que decideix ets tu. Ets lliure de decidir com i quan vols viure la teva maternitat, per molt que els homes intentin ficar-se al teu lloc mai podran entendre del tot el que et passa!

M’afectarà d’alguna manera?

En això no hi ha regles, cada persona i situació són diferents i per això afecta de formes diferents. És normal que t’angoixis abans i després de la intervenció, per això és molt important que hi vagis acompanyada per algú de confiança i amb qui et sentis a gust. Si passat un temps després de la intervenció hi estàs força capficada, potser estaria bé comentar-ho amb algun/a psicòleg/a.

Podré tornar a quedar-me embarassada?

En la majoria dels casos no hi ha complicacions. Que hagis avortat no implica que et tornis estèril. El que et recomanem és revisar el mètode anticonceptiu que facis o feu servir i pensar en el que sigui més adient.

Els homes i l’avortament.

És important que sapigueu que també hi teniu un paper. Tant és que sigueu parella o no, el fet d’estar amb ella, entendre-la, cuidar-la i acompanyar-la en tot el procés és quelcom més valuós i important del que podeu pensar. Cal que respecteu la decisió que pren, i tenir molt clar que ella és qui té la paraula (decideix) sobre si tirar endavant o no l’embaràs.
Hi ha molts nois que davant aquestes situacions es senten desbordats i no saben prou bé com actuar, el que heu de fer és tan senzill com estar amb la ella en el que necessiti.