+NBNB
Tests
Ni tan Bella Ni Tan Bestia
Com ajudar a un col·lega
T'interessa?
Altres consultes
Fòrum
Familiars i professionals
Entrevistes
Testimonis
Gelosia

Què s’ha de saber?

La gelosia és un sentiment que es desperta en relació a persones que ens estimem. És un estat en el que ens sentim vulnerables, com si algú ens estigués prenent el nostre lloc. Hi ha moltes formes de reaccionar davant d’aquest sentiment.

Males expressions de la gelosia en la parella.

Intentar que la nostra parella estigui el màxim d’estona amb nosaltres. Frases tipus “t’estimo tant que et vull només per mi”, poden semblar molt romàntiques i d’amor autèntic. En realitat, només parlen de possessió i inseguretat.

Quan la teva parella et veu amb el modelet que et cau estupendament i fa mofa de com t’has vestit o et diu que vas a provocar.

En una festa, coquetejar amb altra gent per aconseguir que la teva parella estigui pendent de tu tot el temps.

No protestar quan la teva parella et diu que aquesta nit ha quedat amb una altra gent, però després fer-te la víctima recordant lo solet/a que et quedaràs i lo molt que la/el trobaràs a faltar.

Tractar malament o incomodar als amics/gues de la teva parella que et fan sentir més gelosia.

No pensem que hi hagi bones expressions de gelosia. Es tracta d’una expressió de la inseguretat que nosaltres sentim en relació als altres. Seria important que penséssim en el què ens fa sentir insegurs/es i perquè i llavors curra’ns-ho una mica. Si ens sentim segurs de nosaltres mateixos/es i tenim confiança en la relació, la gelosia no hi tindrà sentit.

Què és realment la gelosia?

  • Una forma de control i sotmetiment.
  • Una expressió de les inseguretats dels membres de la parella.
  • Augmenta si no hi ha una bona comunicació i diàleg.
  • Una expressió de possessió.
  • En parelles desiguals s’extremen les expressions arribant a fer sentir malament a la parella.

Què podem fer?

  • Pensa en les situacions en que et sents més gelós/a. Procura saber el motiu de la teva reacció (inseguretat, possessió, por de perdre l’altre, pensar que no estàs a l’alçada, pensar que no et mereixes la teva parella, agressivitat...) i després parla'n amb la teva parella.
  • Tingues clar que la teva parella no és tevaa. És una persona a part i lliure de decidir qué vol fer i amb qui, igual que nosaltres també ho som.
  • Si la teva parella es mostra gelosa has de parar la situació. Pensa que els costums es fan lleis, és a dir, que un cop hem passat algunes expressions de gelosia, la nostra parella es creurà en dret de poder-les repetir.
  • Si et costa parar la situació hauríes de demanar ajuda a persones o professionals de confiança, et poden ajudar a veure estratègies que potser no hauríes pensat.

De mites i realitats:

Quan sentis dir què (M):Si la meva parella no es posa mai gelós/a vol dir que no m’estima.

Has de saber que en realitat (R): En una parella que funciona bé, no es necessita la gelosia per sentir-se segur/a amb la relació. Si la teva parella no es posa gelosa és perquè confia en tu.

M:Una mica de gelosia és bona per la relació de parella.

R: On és la frontera entre una mica de gelosia i passar-se de la ratlla? No creus que es poden buscar altres formes de fer-li saber a la teva parella que t’agrada? Ves alerta perquè és molt difícil saber on està el límit i quan el creuem ens costa adonar-nos-en.

M:Un noi i una noia no poden ser amics.

R: Una relació d’amistat pot ser tant amb una persona del mateix sexe com de l’altre. Tot i que a vegades sí que és així, no és cert que sempre que parlem amb una persona de l’altre sexe hi hagi un desig sexual entre nosaltres. Si confies en la teva parella, no t’hauria de preocupar que parli amb altres nois/es.